2016: Top 8 van Jazzurri

2016: Top 8 van Jazzurri

1. The Revenant

Met grote voorsprong de beste film van 2016! Een klein vreugdekreetje kon ik toch niet bedwingen toen Leonardo DiCaprio eindelijk zijn langverwachte Oscar in de wacht sleepte. Maar The Revenant is veel meer dan de verbluffende vertolking van DiCaprio. De Mexicaanse regisseur Iñárritu – niet vies van een experimentje meer of minder – overtrof zichzelf nog maar eens met deze epische overlevingsthriller. Episch omwille van de waanzinnige mooie cinematografie, een aantal adembenemende scènes – de veldslag met de indianen, de aanval van de beer, de val met het paard –, verbluffende vertolkingen – ook Tom Hardy is ijzersterk – en natuurlijk omwille van de knettergekke draaiperiode die geteisterd werd door de klimaatopwarming, ontslagen bij de crew, ziektes, een budget dat op hol sloeg en logistieke nachtmerries. Geen Oscar voor Beste Film, maar Iñárritu won er wel zijn tweede opeenvolgende Oscar voor Beste Regie voor en DoP Lubezki zelfs zijn derde opeenvolgende Oscar!

[videos file=”https://youtu.be/IXxibD5DVzI” width=”570″ height=”315″][/videos]

2. Arrival

Dit is sciencefiction zoals ik het liefste kijk. Geen eindeloze schietpartijen, epische veldslagen, waanzinnige CGI-uitpakkerij en megabudgetten die vooral naar de aankleding van een film gaan. Nee, Arrival zet je aan het denken, neemt je mee op een beklijvend avontuur en heeft met Amy Adams de beste vrouwelijke vertolking van 2016 in huis.

[videos file=”https://youtu.be/Hr7QQZaKa4I” width=”570″ height=”315″][/videos]

3. Spotlight

Een drama over onderzoekjournalisten achter een bureau? Dat moet wel een saaie bedoeling zijn. Vergeet het! Spotlight is een prachtig gemaakt drama dat naar de keel grijpt met een ensemblecast die de pannen van het dak speelt en een verhaal dat je een geweten schopt. Elke rol in de redactie van The Boston Globe en de Spotlight-afdeling wordt met de grootste nauwkeurigheid en intensiteit gespeeld. De absolute exponent van dat weergaloze acteerwerk is Mark Ruffalo. De overgave en vastberadenheid waarmee Ruffalo zijn personage inkleurt, leverde één van de allerbeste vertolkingen op van het jaar. Het maakt van de film een kijkstuk waar je moeiteloos wordt ingezogen en eentje dat aan de ribben blijft plakken.

[videos file=”https://youtu.be/viZ6IIBLBPM” width=”570″ height=”315″][/videos]

4. Carol

Hoe kan je niet verliefd worden op de film Carol? Regisseur Todd Haynes keert opnieuw terug naar zijn geliefkoosde fifties – kijk zeker ook naar Far from Heaven en Mildred Pierce voor twee andere parels van hem – voor een subliem drama over verboden liefde. Alles aan Carol is van een uitmuntend niveau: de schitterende vertolkingen van Blanchett en Mara, de perfecte cinematografie (wat een gebruik van kleuren en een oog voor detail!), de prachtige kostuums en de emotionele en elegante soundtrack. Allemaal genomineerd voor een Oscar trouwens.

[videos file=”https://youtu.be/VH72O0pTVmM” width=”570″ height=”315″][/videos]

5. The Red Turtle

Pixar en Disney mogen dan imponeren met hun vlekkeloze animatie en blockbuster-animatiefilms, de beste animatiefilm van het jaar is deze The Red Turtle. Niet toevallig van het legendarische Japanse animatiehuis Studio Ghibli. Voor deze prachtige prent huurde de studio niemand minder dan de Nederlander Michael Dudok de Wit in. Een cineast die mijn hart eerder al veroverde met het schitterende Father & Son en ook deze keer een film afleverde die je meeneemt op één van de meest meeslepende kijkervaringen van het jaar.

[videos file=”https://youtu.be/7ZlTyE33_sI” width=”570″ height=”315″][/videos]

6. The Big Short

Je moet het maar doen. Een documentaire maken over de financiële crisis en deze verpakken als een komische thriller die voorbijraast tegen een onvoorstelbaar tempo, megasterren die je op 1-2-3 klaarstomen voor Wall Street en een indrukwekkende A-list cast – vooral Steve Carell en Ryan Gosling zijn in topvorm – die het ondoorgrondelijke kluwen van de financiële wereld op een bijna glasheldere wijze brengen.

[videos file=”https://youtu.be/6AFxrQn5m9w” width=”570″ height=”315″][/videos]

7. Brooklyn

Brooklyn is een New Yorks sprookje dat je helemaal katapulteert naar de jaren 50 en verfrissend ouderwets aanvoelt. Brooklyn is een ingetogen, ontroerend en verscheurend liefdesverhaal. Alles aan Brooklyn straalt klasse uit. De prachtige kleuren, uitmuntende kostuums, schitterende cinematografie, het fantastische Oscargenomineerde scenario van Nick Hornby (High Fidelity, An Education), maar vooral de weergaloze vertolking van Saoirse Ronan. Haar prestatie werd beloond met een Oscar-, BAFTA- en Golden Globe nominatie voor Beste Actrice.

[videos file=”https://youtu.be/PIn7wNQaB7M” width=”570″ height=”315″][/videos]

8. Midnight Special

Midnight Special is een soort eerbetoon aan de SF-klassiekers van de jaren 80. Denk aan Close Encounters of the Third Kind, E.T., Firestarter, Starman. Een meeslepende maar vooral raadselachtige SF-thriller met een adembenemende visuele look, straffe effecten – die scène aan het tankstation – en een perfect uitgekozen cast met de intrigerende Michael Shannon opnieuw in een glansrol.

[videos file=”https://youtu.be/1zuQTmVCEn4″ width=”570″ height=”315″][/videos]

@svanbeir

Jazzurri

Back to top