2018: Top 8 van 2018

2018: Top 8 van 2018

De top 3 van mijn films van het jaar steken stevig boven de rest uit en zijn stuk voor stuk zeer uiteenlopende films. Een ingetogen drama, een onvervalste actieknaller en een visueel filmpareltje. Net zoals de vorige jaren heb ik niet alle films bekeken die verschenen in de bioscoop. Maar laten we zeker geen aandacht besteden aan de films die ik niet heb gezien en die eventueel nog in deze toplijst zouden kunnen gestaan hebben. Ontdek snel mijn favoriete 8 films van 2018.

1. First Reformed

Wat een fantastische film is me dit. Een bijzonder ingetogen film met verrukkelijke vertolkingen, sterke dialogen, een zeer sobere cameravoering en een verhaal dat je geboeid houdt tot de allerlaatste seconde en nog lang daarna blijft nazinderen. Ethan Hawke kruipt voor deze film in de huid van een priester met een drankprobleem, maar vooral met een heleboel innerlijke demonen. Een confrontatie met een depressieve milieuactivist ontketent bij de priester een stevige geloofscrisis. Hawke is subliem in ontegensprekelijk zijn allerbeste vertolking ooit. Dat deze film geen bioscooprelease kreeg in Vlaanderen, is dan ook een regelrechte schande.

[videos file=”https://youtu.be/hCF5Y8dQpR4″ width=”570″ height=”315″][/videos]

2. Mission: Impossible – Fallout

Wat een actiefilm! Tom Cruise heeft zich nog maar eens overtroffen. Mission: Impossible – Fallout is een onvervalste en wervelende actieknaller van begin tot eind. De film zit opnieuw boordevol waanzinnige stunts van de Cruiser (die helikopterscène, die Halo-jump, die renscène in Londen) die je helemaal op het randje van je stoel brengen. In tijden van CGI-hoogtij is deze cinema-ervaring een heuse openbaring en verademing. Terwijl Rebecca Ferguson voor een nieuwe frisse wind zorgde in Rogue Nation, zorgt Henry Cavill deze keer voor de verrassing van de film. Als een vleesgeworden sloophamer van een CIA-agent ontpopt hij zich meteen tot één van de meeste legendarische figuren uit de hele reeks. Tel daar nog de perfecte soundtrack bij en een heleboel fraaie plaatjes en heb je een Mission: Impossible die hengelt naar de positie van allerbeste film uit de hele reeks.

[videos file=”https://youtu.be/Xx1nQyjbh60″ width=”570″ height=”315″][/videos]

3. Isle of Dogs

Sinds Moonrise Kingdom staat Wes Anderson voor ons in het rijtje van interessante regisseurs van de 21 ste eeuw. Met The Grand Budapest Hotel maakte de man nog een onvervalste klassieker en ook deze Isle of Dogs is een absolute lekkernij. Anderson haalt opnieuw zijn hele trukendoos boven en tovert beelden op je scherm waar zoveel oog voor detail in zit, dat je meerdere kijkbeurten nodig hebt om alle kleine eigenaardigheden en ‘speciallekes’ te ontdekken. Isle of Dogs heeft het gewoon allemaal: ontroerende en grappige momenten, prachtige sets, een fabelachtige vormgeving, een ongeziene nauwkeurigheid, coole personages, een perfecte stemmencast en waanzinnig mooie vondsten.

[videos file=”https://youtu.be/dt__kig8PVU” width=”570″ height=”315″][/videos]

4. Phantom Thread

De laatste van Daniel Day-Lewis. Phantom Thread is een oogverblindend pareltje. Een meesterwerk van een fenomenaal duo – regisseur Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood) en acteur Daniel Day-Lewis (Lincoln) – met machtige plaatjes, fantastische vertolkingen, magnifieke kostuums en een prachtige soundtrack. Maar dé reden om deze film zeker niet te missen is het absolute meesterschap van Day-Lewis die op weergaloze wijze gestalte geeft aan een van de meest irritante rotzakken van het grote scherm. En o ja, ontbijten zal nooit meer hetzelfde zijn!

[videos file=”https://youtu.be/FYtJkYp4cis” width=”570″ height=”315″][/videos]

5. Hereditary

Al vanaf de allereerste scène zit je redelijk ongemakkelijk in je zetel als we kennismaken met een familie in rouw. Dat verlies scheurt deze vreemde familie daarna helemaal uit elkaar en ontketent een gruwelijke nachtmerrie. Hereditary valt nog het best te omschrijven als een pikzwart familiedrama dat helemaal ontspoort tot een paranormale horrortrip. Keerpunt in de film is een magistrale scène die een fantastische intro krijgt met het eten van de verkeerde cake. Wat daarna volgt is een van de gruwelijkste scènes van de afgelopen jaren en de film een zeer duister pad instuurt. Meer vertellen zou een misdaad zijn. Lees snel onze volledige review.

[videos file=”https://youtu.be/V6wWKNij_1M” width=”570″ height=”315″][/videos]

6. Roma

Als je in januari slechts tijd hebt om één film te bekijken, laat het dan deze zijn. Regisseur Alfonso Cuaron ken je al van Gravity en Children of Men, maar Roma is iets helemaal anders. Cuaron dook in zijn eigen jeugdherinneringen, zorgde zelf voor de cinematografie – de eerste keer voor Cuaron – en hij heeft een nieuw meesterwerk afgeleverd. Ondertussen al bedolven onder superlatieven, uitgegroeid tot een van de absolute favorieten van het festivalseizoen en nu al getipt als de film waarmee Netflix zijn allereerste Oscar voor Beste Film zal winnen.

[videos file=”https://youtu.be/OybGia2MCeo” width=”570″ height=”315″][/videos]

7. First Man

Na Whiplash en La La Land keken wij reikhalzend uit naar de nieuwe van regisseur Damien Chazelle. Een heel ander beestje dan zijn twee vorige titels, maar wel opnieuw met Ryan Gosling. En zowel Chazelle als Gosling leveren absoluut topwerk. Chazelle kiest deze keer wel voor een radicaal andere stijl. Een mengeling van Terrence Malick – voor het gezinsleven van Neil Armstrong – en Christopher Nolan – voor de waanzinnige en superrealistische vliegmomenten. Geen film voor mensen met vliegangst!

[videos file=”https://youtu.be/0KtRGDuofj4″ width=”570″ height=”315″][/videos]

8. You Were Never Really Here

Waarschuwing: deze film is niet voor gevoelige kijkers. Joaquin Phoenix, een van de beste acteurs van zijn generatie, verdwijnt volledig in het getormenteerde, met littekens aangetaste lichaam van een ‘hitman’ met een hamer. Samen met hem dalen we af in een gruwelijke onderwereld van waaruit hij een weggelopen dochter van een politicus moet zien te redden uit de klauwen van criminelen en pedofielen. Het levert een beenharde kijkervaring op die dagenlang blijft nazinderen. Phoenix werd voor zijn vertolking uitgeroepen tot Beste Acteur op het Filmfestival van Cannes.

[videos file=”https://youtu.be/8kTJUHRZvAU” width=”570″ height=”315″][/videos]

@svanbeir

Jazzurri

Back to top