Het ABC van Erik Van Looy

Filmregisseur en quizmaster Erik Van Looy is weer alomtegenwoordig. Het nieuwe seizoen van De slimste mens speelt op televisie en zijn nieuwste film, De Premier, doet de bioscoopkassa’s oorverdovend rinkelen. Het spreekt voor zich dat we deze gelegenheid niet konden laten voorbijgaan om een ABC aan het fenomeen Erik Van Looy te wijden.

Antwerp

Naast film heeft Erik Van Looy nog een andere grote passie: Royal Antwerp Football Club. Van Looy is één van de vele Bekende Fans op de Bosuil en verloor zijn hart aan The Great Old in 1974. Toen nam zijn grootvader, godbetert een fan van aartsrivaal Beerschot, de jonge Erik mee naar de wedstrijd Antwerp-Ajax. Veertigduizend uitzinnige fans in een volgepakt stadion maakten van Erik van de ene op de andere dag een fanatieke supporter van de oudste club van het land.

BMW

Als Erik Van Looy een auto koopt, zal het zeker geen BMW zijn. In zijn films gebruikt hij het merk steevast als ‘slachtoffer’. In Alzheimer pist iemand tegen het deurslot van een BMW, in Loft’stort er iemand te pletter op een dak van een BMW en als je goed kijkt zie je dat een BMW betrokken is bij een botsing in De Premier.

Calypso

Je hebt misschien ooit een bioscoopticketje gekocht bij Erik Van Looy, want hij heeft aan de kassa van Calypso gezeten, een voormalige bioscoop in Antwerpen. Uit verveling heeft hij achter die kassa ook zijn eerste scenario geschreven: Pan Am Flight 637. Eentje waar hij meteen een scenariowedstrijd van het Ministerie van Cultuur mee won en een mooi spaarcentje aan overhield.

De Mol

Erik Van Looy is niet alleen een begenadigd filmregisseur, hij regisseerde ook verschillende tv-programma’s. Het allerbekendste is ontegensprekelijk De Mol. Nee, niet de versie van 2016, maar het tweede seizoen van De Mol uit 1999. Een eeuwigheid geleden, maar het werd wel de eerste samenwerking met een zekere Bart De Pauw.
[videos file=”https://youtu.be/cNRZolZkuV0″ width=”570″ height=”315″][/videos]

Elsen Danny

De naam Erik Van Looy is wereldberoemd in Vlaanderen, maar de regisseur heeft veel te danken aan zijn vaste director of photography Danny Elsen. De prachtige looks van zijn kaskrakers De Zaak Alzheimer, Loft en De Premier zijn allemaal het resultaat van een perfecte samenwerking met Elsen. En Erik geeft dat ook zelf grif toe: De kennismaking met Danny is cruciaal geweest voor mijn carrière. Hij maakt mijn werk veel beter en is visueel echt wel een straffe gast.

Film Info

Van het vierde tot het zesde middelbaar had de tiener Van Looy een eigen filmbladje met de originele naam Film Info. Hij ging naar alle films in de bioscoop en schreef zelf de recensies. Op zijn hoogtepunt had Film Info een oplage van 365 exemplaren. Van Looy was tijdens zijn studies aan de filmschool filmcriticus voor Libelle, De Morgen, Panorama, Knack en Story.

filminfo

Grappenmaker

Van Looy is niet alleen de presentator van De slimste mens, hij is één van de vijf tekstschrijvers van de show en bedenkt veel van de moppen die in het quizprogramma worden verteld. Het merendeel van de moppen zijn geïmproviseerd, maar verschillende zijn netjes voorbereid. De goedlachse quizmaster begint soms al stilletjes te lachen als hij weet dat een bepaalde mop eraan komt.

[videos file=”https://youtu.be/G-ayKkWB_rY?list=PLvYUCPTi-pFA8J3ablJozMBopHhz4hbYQ” width=”570″ height=”315″][/videos]

Hollywood

Al sinds zijn kinderjaren droomde Erik Van Looy van een carrière in Hollywood. Na De Zaak Alzheimer leek zijn kinderwens in vervulling te gaan. Hij kreeg verschillende aanbieden (Mile Zero, Street Kings en Dream House), maar verder dan wat flirtten kwam het niet. Met de remake van Loft maakte Van Looy dan eindelijk zijn Hollywooddebuut.

[videos file=”https://youtu.be/9RmsVZLbU9U” width=”570″ height=”315″][/videos]

Interviewer

Scenarist, regisseur, filmcriticus, quizmaster. Erik Van Looy kan het allemaal. Maar de doorbraak bij het grote publiek kwam er als … interviewer. Het programma bestaat ondertussen al niet meer, maar voor De Laatste Show mocht Van Looy naar de States om de Hollywoodsterren op de rooster te leggen. En dat deed Van Looy op zijn eigen bijzondere manier.

[videos file=”https://youtu.be/5zqb6jPRfac” width=”570″ height=”315″][/videos]

Jaws

Op 13-jarige leeftijd gaat er voor Erik een nieuwe wereld open. Het is het jaar 1975 en in de bioscoop is hij getuige van Jaws, een meesterwerk van Steven Spielberg. Vanaf dat moment weet Erik het wel zeker: hij wil iets in de filmwereld doen. De spanning die in die film zat en het besef dat die spanning een hele zaal kon meeslepen, trok mij enorm aan.

[videos file=”https://youtu.be/U1fu_sA7XhE” width=”570″ height=”315″][/videos]

Koen de Bouw

Net zoals Martin Scorsese een speciale band heeft met Robert De Niro en Leonardo DiCaprio, komt Van Looy altijd opnieuw weer uit bij Koen De Bouw. De Premier is hun vijfde samenwerking en na De Zaak Alzheimer en Loft de derde keer dat De Bouw de hoofdrol speelt in een film van Van Looy. Een vanzelfsprekendheid voor Erik Van Looy: Ik werk altijd met Koen De Bouw. En ik wil niet ruilen! Als Scorsese morgen belt en zegt, ‘We gaan eens wisselen: gij krijgt DiCaprio en ik Koen De Bouw’, dan zeg ik neen. Daar moet ik zelfs niet over nadenken!

Loft

Met bijna 1.200.000 kijkers de best bekeken Vlaamse film aller tijden. Loft is zonder twijfel ook de beste film van Erik Van Looy. Het monstersucces van Loft resulteerde in een Nederlandse en een Amerikaanse remake. Beide geregisseerd door Erik Van Looy. De Amerikaanse versie moest zijn grote doorbraak forceren in de States, maar de film flopte.

Muggenberg

Erik Van Looy staat niet enkel aan de zijlijn, hij schittert ook op het veld bij de veteranenploeg van FC Muggenberg. Samen met acteur Kevin Janssens stelden ze een heus topteam samen met ex-profspelers. De ultieme droom van Erik is om ooit kampioen te spelen, maar na 35 jaar lukte het hem nog steeds niet.

[videos file=”https://youtu.be/GQ5BjiP2lWc” width=”570″ height=”315″][/videos]

Nilhisdale William

Erik Van Looy fantaseerde er in zijn kinderjaren flink op los. Hij had geen imaginaire vriendjes, maar hij bedacht wel allerlei imaginaire films. Voor zichzelf had hij zelfs een artiestennaam bedacht die lekker Amerikaans klonk: William Nilhisdale. Een succesvolle regisseur trouwens, die tijdens een Oscaruitreiking naar het podium werd geroepen om een Academy Award in ontvangst te nemen.

Omelet

Erik Van Looy maakt er geen geheim van dat hij een culinaire barbaar is. De laatste jaren gaat het eindelijk de goede weg op, maar een bezoekje aan de Quick en een litertje cola gaan er nog steeds in. Een keukenprins zal hij nooit worden. Erik beweert zelf nog maar één keer gekookt te hebben in zijn leven. Toen Kris en Yves langskwamen voor Man Bijt Hond heeft hij een omelet gebakken. Van Looy gaat ook graag op restaurant. Je loopt hem zeker wel eens tegen het lijf bij De Notenkraker en China House op de Gitshotellei in Berchem of bij Mario in de Kammenstraat.

Première

Jonge lezers zullen er nog nooit van gehoord hebben, maar vroeger was er op donderdagavond op Eén een heus filmprogramma, Première, dat gepresenteerd werd door de legendarische Jo Röpke. Van Looy had nog les gekregen van Röpke op de filmschool en die nam hem eerst aan als tekstschrijver. Van Looy werd al snel regisseur van het programma. Een job die hij bijna 10 jaar zou doen en waarmee hij elk jaar rond de 600 films kon zien.

[videos file=”https://youtu.be/87o0KJsgSYo” width=”570″ height=”315″][/videos]

Quizmaster

Erik Van Looy is op de eerste plaats een filmregisseur, maar hij is misschien nog wel bekender in Vlaanderen als presentator van de best bekeken quiz van het land: De slimste mens ter wereld. Toen na het eerste seizoen presentator Bruno Wyndaele afhaakte, polste Van Looy bij Wouter Vandenhaute. Hij had wat naamsbekendheid opgebouwd met zijn hilarische Hollywood-interviews en solliciteerde als grap voor de vacante positie. Twee dagen later werd hij gekozen als de nieuwe presentator. Van Looy presenteert nu al 13 seizoenen lang De slimste mens.

Reclame

Net zoals filmsterren lucratieve sponsorcontracten afsluiten om het gezicht te worden van Dior of Chanel, leent ook Erik Van Looy zijn fraaie kop aan een aantal bekende merken in Vlaanderen. Als een rasechte James Bond promoot hij horloges van Omega en in vrouwenbladen doet hij netjes uit de doeken waarom hij schoenen van Ambiorix draagt. Maar voor een ‘Jean-Marieke’ – reclame op zijn hemd – bedankt hij vriendelijk.

Shades

Niet meteen de bekendste film van Erik Van Looy, maar een die hij zelf omschrijft als een zeer leerrijk proces dat wel niet voor herhaling vatbaar is. Vooral de aanwezigheid van de Amerikaanse Hollywoodster Mickey Rourke maakte diepe indruk op hem: Ik heb veel van hem geleerd. Door zijn manier van werken, door een meer spontane benadering, door zijn improvisaties. Maar drie weken Mickey Rourke was wel genoeg. Omdat het zeer vermoeiend is om met hem te werken.”

[videos file=”https://youtu.be/AoJmYlyfJ5g” width=”570″ height=”315″][/videos]

Thriller

Een romantische film of een komedie moet je niet meteen verwachten van Erik Van Looy. De regisseur heeft zijn hart verloren aan thrillers. Als hij moet kiezen, maakt hij zelfs enkel thrillers, net zoals zijn grote voorbeelden Alfred Hitchcock en Brian De Palma. Het zijn ook de films waar hij zelf het liefst naar kijkt, zoals Dressed to Kill, Blow Out, Obsession en Body Double.

Uitstelgedrag

Erik Van Looy is geen veelfilmer. Sinds 1993, het jaar dat zijn eerste langspeelfilm Ad Fundum in de zalen verscheen, maakte Erik slechts 6 films, inclusief De Premier. De vele Vlaamse fans moesten na het megasucces van Loft zelfs acht jaar wachten op zijn eerstvolgende film. Volgens Erik het gevolg van zijn gebrek aan talent, waardoor hij eindeloos blijft sleutelen aan een scenario, maar vooral zijn uitstelgedrag: Ik sta echt niet graag op de set. Ik kijk bepaald niet uit naar de stress en de faalangst die daarbij horen. Dus als de producenten de opnames plots een half jaar uitstellen ben ik stiekem altijd blij.

Vader

Naast een succesvol filmmaker en presentator is Erik Van Looy ook de vader van Lucas Van Looy. Je kon Lucas al eens spotten in God en Klein Pierke, maar zijn absolute gloriemoment op tv was in De Kortste Quiz, tussen een van de reclameblokken in De slimste mens.

Woestijnvis

Erik Van Looy en Woestijnvis zijn twee handen op één buik. Met zijn exclusiviteitscontract is Erik nog tot 2020 verbonden aan het productiehuis achter tv-toppers als De Mol, De slimste mens ter wereld, In de gloria, Het eiland en Callboys. Maar Woestijnvis maakt niet enkel tv-programma’s. In 2008 verscheen met Loft hun eerste bioscoopfilm. Meteen een schot in de roos. Ook aan de Amerikaanse remake werkte Woestijnvis mee. En de nieuwste film van Erik, De Premier, is opnieuw een Woestijnvisproductie.

X-aantal

Erik regisseerde niet enkel de originele Loft en de Amerikaanse remake. Van Looy blikte ook een aantal scènes in van de Nederlandse remake van Loft. Nadat regisseuse Antoinette Beumer tijdens de opnames haar kaak en beide armen brak, werd Erik vriendelijk gevraagd om de regie van de op til staande opnames even over te nemen.

[videos file=”https://youtu.be/EbVIhpLRzKA” width=”570″ height=”315″][/videos]

Yuppies

De kortfilm Yuppies uit 1991 is de tweede film van Erik Van Looy – Dr. Tritsmans (1988) is zijn allereerste kortfilm – en de eerste samenwerking met Koen De Bouw. De Vlaamse filmgod herinnert Erik als een soort ‘acteursfluisteraar’: Na drie dagen heb ik aan de opnameleider of zo gevraagd wie die man daar op de set eigenlijk was. Dat bleek dus de regisseur te zijn”.

Zaak Alzheimer

De grote doorbraakfilm van Erik Van Looy werd de Vlaamse thriller De Zaak Alzheimer, gebaseerd op een boek van Jef Geeraerts. Met een cast om u tegen te zeggen – Koen De Bouw, Jan Decleir, Werner De Smedt – groeide de film in snel tempo uit tot een heuse Vlaamse blockbuster. Dit was cinema die men in Vlaanderen nog nooit had gezien. Hollywood toonde meteen interesse voor de film en een Amerikaanse remake werd in 2014 aangekondigd met Brian De Palma als regisseur en Al Pacino als hoofdrolspeler.
[videos file=”https://youtu.be/bX1OphaziQU” width=”570″ height=”315″][/videos]

@svanbeir

Bronnen: voetbalkrant.com, guido.be, nostalgie.eu, hbvl.be, libelle.be, intervista.be, taalmolen.be, proximus.tv, sixpenceavenue, hln.be, standaard.be

Jazzurri

Back to top