Top 9 van 2020

Top 9 van 2020

The Mandalorian

Yep, “this is the way”. Het Star Wars Universum leek even de weg kwijt na drie mindere films – Solo: A Star Wars Story, Star Wars: The Last Jedi en Star Wars: The Rise of Skywalker – en een spin-off serie leek ons dan niet meteen een goed idee. Maar kijk, The Mandalorian heeft Star Wars terug zijn cool gegeven en regisseur Jon Favreau wist, zelfs als fanboy, bijna allemaal goede beslissingen te nemen. The Mandalorian – beide seizoenen verschenen in België pas in 2020 – is een onvervalste space-western die lekker leentjebuur speelt bij de oorspronkelijke inspiratiebronnen van Star Wars – denk aan mja alle films van Kurosawa – maar het bovenal weer allemaal lekker simpel houdt. Ouderwetse standoffs, niet te zotte speciale effecten, kleine verhalen en opdrachten, de talrijke verbindingen met de originele trilogie, een meesterslechterik met Moff Gideon, de fascinerende wereld van de Mandalorians en misschien wel de grootste troef, het binnensmokkelen van een schattig Disney-figuurtje in de vorm van Baby Yoda, sorry Grogu.

[videos file=”https://youtu.be/aOC8E8z_ifw” width=”570″ height=”315″][/videos]

The Queen’s Gambit

Ook wij waren één van die 62 miljoen kijkers die de schitterende schaakserie The Queen’s Gambit in no time hebben uitgekeken. En ja, ook wij dachten er even aan om een schaakbord aan te schaffen en die fabelachtige openingen na te spelen. Niemand kan evenwel met zoveel klasse, overtuiging en schoonheid een talentrijke schaakkoningin neerzetten als de onnavolgbare Anya Taylor-Joy. Zeven afleveringen lang zuigt ze alle aandacht van de kijker, maar ook van alle andere personages in de serie moeiteloos naar zich toe. Tel daarbij nog eens de setting, die wel heel hard doet denken aan Mad Men – onze all time favoriete serie – en je hebt waarschijnlijk de beste serie van het jaar.

[videos file=”https://youtu.be/CDrieqwSdgI” width=”570″ height=”315″][/videos]

The Farewell

Misschien wel de beste film van 2020. Regisseur Lulu Wang haalde inspiratie uit haar eigen familie voor dit tragikomische pareltje dat ze eerder al vertelde in de populaire podcast This American Life. Billi – een weergaloze ingetogen vertolking van rapper Awkwafina (Crazy Rich Asians) is een Amerikaanse van Chinese afkomst. Wanneer ze te horen krijgt dat haar geliefde grootmoeder Nai Nai, die in China woont, terminale longkanker heeft, stort haar wereld in. De familie besluit het slechte nieuws helemaal niet te vertellen aan de grootmoeder en organiseert een huwelijk om iedereen nog voor een laatste keer samen te brengen. The Farewell is een zeldzaam emotioneel drama over tradities, relaties en culturen, boordevol prachtige personages, schitterende momenten en ontroerende taferelen.

[videos file=”https://youtu.be/RofpAjqwMa8″ width=”570″ height=”315″][/videos]

Tenet

Jazeker, af en toe verschenen er in 2020 nog nieuwe films in de bioscoop. Maar inderdaad, een blockbuster van het type Tenet, dan moeten we al helemaal terug naar het begin van 2020 met Bad Boys for Life. Tenet werd enkele keren uitgesteld en kreeg al vrij snel het etiket ‘redder van de cinemazalen’, maar het is vooral het nieuwste filmproject van Christopher Nolan, de grootste filmregisseur van het moment. Tenet werd hier en daar neergezet als een vervolg op Inception. Wij zijn een grote fan van Inception, maar Tenet ging nog enkele stappen verder qua scope, actie, spanning, verhaal en bovenal, cinemaervaring. Dat leverde fascinerende cinema, machtige actie, maar ook stevige concentratie van de kijker op. Terwijl Nolan zijn hersenkronkels en fascinatie met tijd tot in het kwadraat uitspeelde, raakte je als kijker toch meermaals de weg kwijt. Maar als we in 2020 dan toch met een mondmasker in de bioscoop (bij voorkeur in een IMAX-zaal) moesten zitten, dan deden we dat met plezier voor deze knaller.

[videos file=”https://youtu.be/LdOM0x0XDMo” width=”570″ height=”315″][/videos]

Uncut Gems

Wow! Adam Sandler behoort nu niet meteen tot onze favoriete acteurs, maar wat de Amerikaanse komiek in deze zenuwslopende prent brengt, is echt van Oscarniveau. De Safdie broertjes sloegen ons al met verstomming met Good Time, maar deze adrenalinebom put je echt letterlijk uit. Meer dan 130 minuten zit je op de huid van Howard Ratner, een gokverslaafde diamantensjacheraar, die al in zware financiële problemen zit, verschillende schuldeisers achter zich aan krijgt en echt wel elk moment moet vrezen voor z’n leven. Als een gruwelijke gek blijft hij evenwel de ene na de andere louche deal sluiten, eeuwig dromend van die ene grote slag. De machtigste scène? Een werkelijk bloedstollende basketbalmatch die voor Ratner alles of niets betekent. Laat die Oscars maar al komen!

[videos file=”https://youtu.be/vTfJp2Ts9X8″ width=”570″ height=”315″][/videos]

1917

Wij moeten nog steeds bekomen van de waanzinnige ervaring van Dunkirk en hier worden we met 1917 opnieuw in de hel van een oorlog gedropt. Regisseur Sam Mendes heeft al wat moois afgeleverd – American Beauty, Skyfall – en ook 1917 is een filmbeleving die je niet snel zal vergeten. In wat lijkt als één continu shot, neemt de camera je mee naar Noord-Frankrijk, in de loopgraven en middenin het aartsgevaarlijke strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. Mendes en cinematograaf Roger Deakins zetten de kijker letterlijk middenin de chaos. Dat levert nagelbijtende spanning op, stevige schrikmomenten, verrassingen, maar ook een aantal kleine, stillere, maar daarom niet minder krachtige momenten. Een absolute must see!

[videos file=”https://youtu.be/YqNYrYUiMfg” width=”570″ height=”315″][/videos]

The Invisible Man

Constante onzichtbare dreiging. The Invisible Man is gebaseerd op de sciencefictionroman van de Britse schrijver H.C. Wells uit 1897 die al meermaals werd verfilmd. De meest recente versie was Paul Verhoevens Hollow Man, maar deze The Invisible Man is toch van een ander niveau. Vanaf het begin tot het zenuwslopende en verrassende einde zit je met deze film op het puntje van je stoel. Dat is voor een groot stuk te danken aan wat je juist niet ziet op je scherm, maar ook door een zoveelste steengoede vertolking van Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale). Een regelrechte chiller!

[videos file=”https://youtu.be/WO_FJdiY9dA” width=”570″ height=”315″][/videos]

The Last Dance

Een 10-delige docureeks over een van de beste basketbalteams ooit met de beste basketbalspeler aller tijden in een hoofdrol: Michael Jordan. Wie kijkt daar niet? Al zeker in een periode van 2020 dat er echt niks van sport mocht doorgaan en dus ook niks van sport te zien was. In de herfst van 1997 liet Michael Jordan, coach Phil Jackson en Jerry Reinsdorf, de eigenaar van de Chicago Bulls, een NBA Entertainment filmcrew toe, om hen gedurende het hele seizoen te filmen. Naast dat tumultueuze seizoen zoomt de docu ook in op het fenomeen Jordan, de strijd van de Chicago Bulls om uit te groeien tot een Championship-team en de bekroningen die daarop volgden. Dit is zonder overdrijven een van de meest fascinerende sportsdocu’s ooit gemaakt.

[videos file=”https://youtu.be/N9Z9JtNcCWY” width=”570″ height=”315″][/videos]

Extraction

De guilty pleasure van het jaar! Thor meets The Raid! Netflix heeft zich het afgelopen jaar steeds meer opgeworpen als een huis van kwaliteitsvolle films als The Irishman en Roma. Maar Netflix blijft ook stevige actiethrillers uitbrengen en Extraction is een absolute voltreffer. Chris Hemsworth knalt, mept, klopt, steekt, schiet en vecht zich een weg door de nauwe straatjes en steegjes van een ultra-corrupt Dhaka. Zijn missie: de zoon van een drugsbaron terughalen in het officieuze ‘koninkrijk’ van een andere drugsbaron. Het levert een nagelbijtende, super intense en videogame-achtige actieprent op die je compleet murw slaat.

[videos file=”https://youtu.be/L6P3nI6VnlY” width=”570″ height=”315″][/videos]

Jazzurri

Back to top