Najaar 2016: 10 aanraders van Jazzurri

Najaar 2016: 10 aanraders van Jazzurri

Voorlopig heeft het filmjaar 2016 nog niet veel meesterwerkjes opgebracht. De filmzomer was zelfs van een bedroevend niveau met slechts enkele toppers. Maar het najaar ziet er alvast veelbelovend uit. Onze redacteur @svanbeir selecteerde zijn 10 films van het najaar die je absoluut niet mag missen.

De Premier

Met de hete adem van Robin Pront (D’Ardennen), Adil El Arbi en Billal Fallah (Black) in de nek, moest Erik Van Looy met iets straffer afkomen dan De Zaak Alzheimer en Loft. Samen met Carl Joos en Robin Pront pende hij een waanzinnige plot neer: de premier van België wordt ontvoerd om een moord te plegen op … de president van de Verenigde Staten. Van Looy noemt het een soort James Bond-film en de trailer laat er geen twijfel over bestaan: dit wordt een zenuwslopende op-het-randje-van-je-stoel-zitten-film. Vlaamse popcorncinema!

Vanaf 26 oktober in de zalen.

The Girl on the Train

Het verfilmen van een bestseller is altijd een beetje tricky. Vaak moet de film het afleggen tegen het boek. Gone Girl van David Fincher was een mooi voorbeeld van hoe het wel kan. Een kwaliteitsvolle thriller die je tot het einde op het randje van je stoel laat balanceren. Laat deze The Girl on the Train nu net hetzelfde uitstralen. Een nagelbijter die je constant op het verkeerde spoor zet, mysterie herbergt en uit zijn voegen barst van de intriges en ontrouw.

Vanaf 2 november in de zalen.

Jack Reacher: Never Go Back

De beste film met Tom Cruise van de afgelopen 5 jaar? Nee, niet Mission: Impossible, maar Jack Reacher. Geen immense hit in de bioscoop, maar ik hoopte toch stiekem op een tweede deel. Nu er effectief een nieuwe Jack Reacher uitkomt, kunnen we ons weer opwarmen aan twee uur old-school-actie en stoere Cruise-praat. Veel verschil met zijn personage in M:I is er natuurlijk niet, maar op de momenten dat de Cruiser zich voorbij een bende slechteriken staart, mept en knalt, daar krijgen we nog steeds een kick van. Wel spijtig dat we het zonder Werner Herzog moeten doen.

Vanaf 9 november in de zalen.

Allied

Brad Pitt is momenteel alomtegenwoordig in de media. Spijtig genoeg niet omwille van zijn nieuwe film Allied. Zijn sprookjeshuwelijk met Angelina Jolie staat immers op springen en de rioolpers maakt zelfs gewag van een geheime relatie met Marion Cotillard, zijn tegenspeelster in deze romantische spionagethriller. Of Jolie en Pitt nu gaan scheiden, maakt ons allemaal niet zoveel uit, maar als we op de trailers mogen afgaan, staat ons een spionagethriller uit de oude doos te wachten, boordevol intriges, plotwendingen en twee waanzinnige supersterren. Dat gaat knetteren!

Vanaf 23 november in de zalen.

La La Land

Als je dit najaar maar één film gaat kijken in de bioscoop, laat het dan deze zijn. Laat je niet afschrikken door het etiket musical. Ryan Gosling als jazzmuzikant en Emma Stone als would-be-actrice nemen je mee op een avontuur zoals je er nog maar zelden hebt gezien. De film is dan ook een soort hommage aan de grote Hollywoodmusicals van de jaren 50, gedrenkt in prachtige kleuren, boordevol dansnummers waar zelfs Fred Astaire en Ginger Rogers van zouden opkijken en een hartverscheurend verhaal van liefde en opoffering. De film wordt nu al getipt als één van de grote kanshebbers voor de Oscars.

Vanaf 30 november in de zalen.

Sully

Gaat Tom Hanks een derde Oscar voor Beste Acteur binnenrijven? Als we op de reviews van zijn vertolking in het waargebeurde Sully mogen afgaan, lijkt een nominatie al een zekerheid. In dit drama van Clint Eastwood kruipt Hanks in de huid van het titelpersonage. Een held in de VS omwille van de miraculeuze landing die hij in 2009 maakte in de Hudson bij New York, toen de twee motoren van zijn vliegtuig het begaven. Hanks, deze keer met wit haar en een ferme moustache, speelt een held zoals enkel hij dat kan: vastberaden, ouderwets, sober, kalm.

Vanaf 30 november in de zalen.

Arrival

Aliens die onze aarde een bezoekje brengen? Dat hebben we al eens eerder gezien. Dat klopt zeker en vast, maar niet als je een topregisseur als Denis Villeneuve in de regiestoel zet. De man verblufte ons met een fabelachtig trio films – Incendies, Prisoners en Sicario – en lijkt met Arrival opnieuw een klein meesterwerkje afgeleverd te hebben. De enorme buzz die er ontstond in de Verenigde Staten na de trailer en release van de film tijdens het Filmfestival van Venetië – verschillende media spraken van een instant klassieker – doen ons alvast watertanden.

Vanaf 7 december in de zalen.

Rogue One: a Star Wars Story

De terugkeer van Star Wars leverde vorig jaar met The Force Awakens een formidabele film op. Abrams was erin geslaagd om het hart en de ziel van de oorspronkelijke trilogie terug tot leven te wekken. De trailers van deze eerste spin-off van de Star Wars-franchise dompelen ons opnieuw in die o zo vertrouwde wereld onder. De cast, de look, de sfeer en natuurlijk het verhaal – een groep rebellen krijgt de missie om de plannen voor de Death Star te stelen – doen het grootste vermoeden.

Vanaf 14 december in de zalen.

Snowden

Spionagethriller? Oliver Stone? Count me in! De Amerikaanse regisseur heeft al serieus wat watertjes doorzwommen en is helemaal niet vies van een beetje controverse. Ideaal als je een film gaat maken over Edward Snowden, de grootste slechterik/held van de Verenigde Staten. Met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol kan dit wel eens de grote comebackfilm van Stone worden.

Vanaf 25 december in de zalen.

Nocturnal Animals

Modefenomeen Tom Ford heeft er even de tijd voor genomen, maar na het stijlvolle en uitmuntende A Single Man, heeft hij eindelijk een tweede film klaar. En wat voor één! Nocturnal Animals is een beklemmende romantische thriller met misschien wel de beste acteur en actrice van het moment, Jake Gyllenhaal en Amy Adams, in de hoofdrollen en geflankeerd door de altijd ijzersterke Michael Shannon. De trailer maakt je niet meteen wijzer over het verhaal, maar wat een duisternis, wat een onheilspellend sfeertje, wat een dreiging.

Vanaf 4 januari in de zalen.

@svanbeir

Jazzurri

Back to top